Blog

A Bach Virágterápia

Klein Rita
Klein Rita
2024.01.31 12:24
A Bach Virágterápia

A Bach virágterápia egyedülálló és forradalmi megközelítés a lelki egészség fenntartásában és helyreállításában, melynek gyökerei a 20. század elejére nyúlnak vissza. Dr. Edward Bach, egy angol orvos, az 1930-as években fedezte fel ezt a különleges módszert, amely a természet gyógyító erejét használja ki. Bach filozófiája szerint a gyógyulás nem a betegség legyőzésében, hanem a belső egyensúly és harmónia helyreállításában rejlik.

A virágterápia alappillérei

 • Emberközpontúság: a virágterápia a betegségek kezelésén túlmenően, elsősorban az egyén lelkiállapotára összpontosít.
 • Lelki egészség: A módszer alapja a lelki harmónia megteremtése és fenntartása.
 • Akut lelki problémák kezelése: hatékonyan alkalmazható stresszes élethelyzetek,életkrízisek esetén.
 • Kiegészítő terápiaként: testi és lelki betegségek kezelésében kiegészítő módszerként szolgál.
 • Személyiségfejlesztés: támogatja az egyéni fejlődést és önismeretet.
 • Integrálható más terápiás formákkal: kombinálható más hagyományos és alternatív gyógyászati módszerekkel.

A gyógyító eszenciák

Dr. Bach által kidolgozott rendszer 38 vadon élő növény esszenciáját tartalmazza, melyek különböző lelki állapotokra gyakorolnak pozitív hatást.

A virágeszenciák csoportosítása és alkalmazása

 • Félelem: a bátorság és biztonságérzet erősítése: napvirág, bohócvirág,
  cseresznyeszilva, rezgőnyárfa, vörös vadgesztenye.
 • Bizonytalanság: az önbizalom és döntésképesség növelése. Kékgyökér, szikárka,
  tárnics, sülzanót, gyertyán, rozsnok.
 • A jelen történései iránti érdektelenség: az élet iránti lelkesedés és érdeklődés felébresztése: iszalag, jerikói lonc, vadrózsa, olajfa, fehér vadgesztenye, 
  vadgesztenyerügy,vadrepce
 • Magányosság: a kapcsolatok és közösségi érzés támogatása: békaliliom, nebáncsvirág,hangafű.
 • Mások elképzelései és a külső hatások irántii túlérzékenység: az önállóság és belső erő megerősítése külső hatásokkal szemben: apróbojtorján, kisezerjófű, diófa, magyal.
 • Kétségbeesés ellen: a remény és kitartás növelése nehéz időkben: vörösfenyő,
  erdeifenyő, szilfa, szelídgesztenye, ernyős madártej, fűzfa, tölgyfa, vadalma.
 • Mások boldogulása miatti túlzott aggodalom: az egyensúly és önálló gondolkodás fejlesztése: katángkóró, vasfű, szőlő, bükkfa, forrásvíz.

A Bach virágeszenciák készítése és használata

A Bach-virágeszenciák előállítása gondosan megtervezett folyamat, amely a növények
legtisztább és legenergetikusabb részeinek, a virágoknak a használatával történik. Ez a
módszer lehetővé teszi a növények lelki hatásainak maximális kiaknázását, elősegítve az
egyéni lelki egyensúly elérését és fenntartását. A Bach virágterápia egy mélyebb, holisztikus megközelítés, amely az emberi lény egészét szem előtt tartja. Dr. Edward Bach hagyatéka ma is él és segíti az embereket a lelki harmónia és jólét elérésében.

A Bach virágterápia természetes, szelíd gyógymód a lelki egyensúly eléréséhez.

A virágterápia egy holisztikus megközelítést kínál a lelki egyensúly és jólét eléréséhez. Dr. Edward Bach által kifejlesztett módszer a virágeszenciák különleges keverékével segít a különböző lelki állapotok kezelésében. A terápia alapelve, hogy minden virágnak sajátos rezgése van, ami képes befolyásolni és harmonizálni az érzelmeket.

A Gyógyír elkészítése és adagolása

A Bach virágterápia lényege, hogy az egyéni szükségleteknek megfelelően állítjuk össze a virágeszenciák keverékét. A virágeszencia keverék elkészítéséhez egy 30 ml-es barna üveget tisztított vízzel töltünk meg. A tartósítás érdekében adunk hozzá egy kevés brandyt, majd 2-2 cseppet minden kiválasztott "anya"eszenciából. Gyermekek számára a tartósítás almaecettel, grapefruitmagcseppel történik. A keveréket maximálisan öt különböző eszenciából állítjuk össze.


A keveréket naponta négyszer, négy-hat cseppet adva egy pohár vízhez kell fogyasztani, vagy a magunkkal hordott kulacsba is tehetjük. Amennyiben a kulacsunk 1l vagy annál nagyobb elosztva a napi csepp mennyiséget tesszük bele pl. reggel 9h- 15h-ig csak a kulacsból iszunk, akkor 3x 4 azaz 12 cseppet teszünk bele. A napi maradék cseppeket a nap további részében fogyasztjuk el. A fogyasztás lényege, hogy egész nap során elosztva, a bach virágeszencia keverék ki tudja fejteni hatását. Az adagolás gyakorisága akut helyzetekben növelhető, sőt súlyos esetben akár negyed óránként is bevehető.

A virágeszencia keveréket fontos a mobiltelefontól távol tartani, hogy az eszencia rezgése ne változzon meg.

Speciális alkalmazások és hatások

 • Elsősegély csepp: sürgősségi esetekben, például fejfájás vagy migrén esetén, a bevétel gyakorisága sűrűbb lehet.
 • Borogatás: fájó testrészekre, sebekre, gyulladásokra és ödémákra alkalmazható.
 • Adagolás speciális állapotokban: eszméletvesztés vagy öntudatlan állapot esetén a beteg ajkait és halántékát kell időnként benedvesíteni az eszenciával.

Várható reakciók és a szedés időtartama

Az eszenciák hatása és a terápia időtartama személyenként változik. Általánosságban a
terápia 3-10 hét közötti időtartamú. Akut esetekben a hatás akár 1-2 órán belül érezhető, míg krónikus betegségeknél a terápia akár hónapokig is eltarthat.
A kezdeti reakciók változóak lehetnek, többek között az állapot tüneteinek átmeneti
felerősödését vagy látványos javulását tapasztalhatjuk, amelyek normális részei a harmonizálási folyamatnak. Fontos megjegyezni, hogy ezek a reakciók átmeneti jellegűek, és általában a szedés előrehaladtával egy harmonikusabb állapothoz vezetnek.
Az virágeszencia keverék szedése során az álmokban érdekes és színes képek jelenhetnek meg, amelyek segíthetnek megérteni és feldolgozni az aktuális lelki problémákat. Ezért érdemes figyelmet fordítani az álmokra és azok üzeneteire a szedése során.

A Bach virágterápia egy különleges, természetes, szelíd módszer, amely a hagyományos gyógyászati megközelítések mellett kínál alternatívát a lelki egyensúly eléréséhez. A különböző virágeszenciák segítenek a félelem, bizonytalanság, érdektelenség, magányosság, túlérzékenység, kétségbeesés és aggodalom kezelésében, miközben támogatják az egyéni fejlődést. Az eszenciák személyre szabott alkalmazása lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját lelki állapotának leginkább megfelelő virágeszencia keveréket.

Bach virágterápia: mélyebb önismeret

A virágterápia nem csupán a testi-lelki egyensúly helyreállítását célozza meg, hanem az
önismeret és a belső változások mélyebb folyamatát is támogatja. A virágesszenciák szedése során tapasztalható álmok mellett számos más jel is utalhat a belső változásokra. Ezek közé tartoznak az új felismerések, érzések, gondolatok.
Ezek a jelek arra utalnak, hogy a lélek mélyén elindultak a harmonizálási folyamatok, ezért mindenképpen pozitívumként kell őket értelmeznünk.

Hogyan határozzuk a szedésének időtartamát?

Dr. Edward Bach alapelveit követve, a virágkeverékek szedésének időtartama egyszerűen meghatározható: amíg szükségét érezzük. A belső megérzéseink megbízható útmutatók ebben a folyamatban. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a cseppek bevétele elmarad, és ez nem figyelmetlenségből történik, valószínűleg eljött az idő egy másik keverék kipróbálására, vagy akár a szedés lezárására. Az ilyen jelek, mint például az eszenciás üveg elvesztése vagy összetörése, szintén fontosak lehetnek.

A Bach virágterápia mellékhatásai és túladagolása

A Bach-virágeszenciák alkalmazása során semmilyen mellékhatás nem fordul elő. Az emberi energiarendszer csak azokra az eszenciákra reagál, amelyekre valóban szüksége van. Ha egy nem megfelelő esszenciát választunk, az egyszerűen semmilyen hatást nem vált ki. Túladagolás sem lehetséges, még akkor sem, ha az egész üveg tartalmát egyszerre fogyasztjuk el. Ezért a fogyasztása biztonságosan alkalmazható gyerekek és terhes nők számára is. A módszer teljesen veszélymentes, ami lehetővé teszi, hogy mindenki számára elérhető és biztonságos alternatívát kínáljon a lelki egyensúly és harmónia eléréséhez. A virágeszenciák információként fejtik ki hatásukat, ezért allergiárára érzékenyek is szedhetik.